Undgå et unødvendigt madspil i stalden

Enhver hesteejer kender til frustrationen, der opstår, når man muger ud i hesteboksen og mærker sig selv blive mere og mere irriteret over al det hø, der ligger spredt rundt i hele boksen, og som ryger op i trillebøren med al den beskidte strøelse, hvorefter det bliver kørt direkte ud på møddingen, hvor det ender som affald. Særligt frustrerende bliver det, når man tænker over, hvor meget hø der går til spilde på den måde. Stald- såvel som hesteejere ved nemlig hvor dyrt hø kan være, og hvor meget af det man får brugt henover en vinter. Derfor er det ikke blot den ekstra arbejdsmængde, der ligger i at skulle skrabe det overskydende hø sammen og putte op i trillebøren, der er frustrerende, det gør nemlig også ondt på pengepungen samtidig.

Netop derfor er der mange, der vælger at installere høhække i boksene for at undgå madspildet. Ved at putte høet i en høhæk undgår man, at hesten kan sparke høet rundt i boksen, og at høet på den måde bliver blandet sammen med strøelsen. Ved at separere det i en høhæk betyder det også, at det hø der ikke bliver spist i løbet af aftenen og natten, når hesten står i boksen, kan blive liggende i høhækken og blive genbrugt dagen efter. På den måde undgår man at smide hø, der ikke fejler noget, ud.

Høhækkene kan også være med til at forbedre den ofte ringe luftkvalitet i stalden, der blandt andet kommer af, at hestene sparker til høet, hvorved der kommer meget støv i luften. Det støvede miljø kan i værste tilfælde medføre, at hestene udvikler luftevejsproblemer. Med en høhæk står hesten dermed heller ikke med mulen nede i hø hele tiden, kun når den går over for at spise af det.

admin